Novom izolacijom i hibridnim vozilom štedite na duge staze

Bez autora
Nov 11 2011

Kupovina hibridnog automobila ili promena izolacije na domaćinstvu kako bi se uštedela energija skupa je investicija, ali investicija koja će se za nekoliko godina kroz račune za struju ili gorivo svakako isplatiti. Da bi građani Srbije promenili svoje navike i počeli da razmišljaju o zaštiti životne sredine i štednji, država im kroz subvencije, koje iznose i do 1.500 evra, pomaže da se odluče na ovaj korak. Živeti ekološki ne mora da znači i živeti jeftinije. Takva investicija nije u prvom momentu jeftina, ali se na kraju isplati. Ukoliko građani odluče da kupe hibridni automobil ili neki drugi manji, gradski automobil, država će u toj kupovini učestvovati sa 100.000 dinara. Država, naime, daje subvencije u ovom iznosu za kupovinu onih automobila koji imaju emisiju ugljen-monoksida manju od 100 grama po pređenom kilometru. Pošto su ti automobili mali potrošači, ova subvencija je dovoljna za kupovinu goriva za godinu dana. Reč je uglavnom o hibridnim automobilima ili malim, gradskim automobilima.

Novom izolacijom i hibridnim vozilom štedite na duge stazeKupovina hibridnog automobila ili promena izolacije na domaćinstvu kako bi se uštedela energija skupa je investicija, ali investicija koja će se za nekoliko godina kroz račune za struju ili gorivo svakako isplatiti.

Da bi građani Srbije promenili svoje navike i počeli da razmišljaju o zaštiti životne sredine i štednji, država im kroz subvencije, koje iznose i do 1.500 evra, pomaže da se odluče na ovaj korak.

Živeti ekološki ne mora da znači i živeti jeftinije. Takva investicija nije u prvom momentu jeftina, ali se na kraju isplati - počinje priču za “24 sata” Bojan Đurić, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Ukoliko građani odluče da kupe hibridni automobil ili neki drugi manji, gradski automobil, država će u toj kupovini učestvovati sa 100.000 dinara. Država, naime, daje subvencije u ovom iznosu za kupovinu onih automobila koji imaju emisiju ugljen-monoksida manju od 100 grama po pređenom kilometru.

- Pošto su ti automobili mali potrošači, ova subvencija je dovoljna za kupovinu goriva za godinu dana. Reč je uglavnom o hibridnim automobilima ili malim, gradskim automobilima. Svaki proizvođač ima makar jedan takav model u ponudi. U startu je kupovina takvog automobila skuplja za 10 do 15 odsto, ali se ova investicija kroz potrošnju isplati već u drugoj godini ili kroz ove subvencije već u prvoj - kaže Đurić.

Srbija je, upozorava Đurić, na samom dnu evropske lestvice kada je reč o energetskoj efikasnosti domaćinstava jer je 500.000 do 700.000 objekata energetski neefikasno. Zato će država od decembra pomagati građanima i ukoliko žele da promene izolaciju ili spoljnu stolariju na svojim domovima.

- Na kredite koje će građani uzimati od komercijalnih banaka u svrhu povećanja energetske efikasnosti država će platiti celokupan iznos kamate - kaže Đurić.

Ovi krediti iznose od 2.000 do 4.000 evra, a kamata može da bude i 1.500 evra, a tu sumu će da plati država.

- Kroz sezonski račun za struju, ova investicija će se građanima isplati za dve do tri godine - ističe Đurić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik